Home
Contact
Sitemap

 

 

Een website van:

Peter Markensteijn    

Modernisme en Sennett

Een van de wegbereiders van het modernisme in de architectuur is Siegfried Giedeon. Zijn beroemdste werk heet Mechanization takes command. Dat is geen toeval. Modernisten waren gefascineerd door de techniek en de mechanisering. Het modernisme zag machines als symbolen van vooruitgang. De vormentaal van het modernisme werd grotendeels ontleend aan machines, zeeschepen en industriële bouwwerken. De vormentaal kwam daarnaast voort uit het “rationaliseren” van gebouwen.
Het industrialiseren van de bouw kwam (gelukkig) nooit echt van de grond, maar zorgde wel voor vormen die gemakkelijk industrieel reproduceerbaar leken. Veel aandacht ging uit naar de woningen voor het Existenzminimum.

De kale taal van het modernisme heeft intussen afgedaan. Veel vernieuwingen van de bouwtechniek hebben geresulteerd in woningen die weinig solide en duurzaam zijn gebleken. Het renoveren van architectonische iconen uit de begintijd van het modernisme kost veel inspanning en geld.

Grofweg zie je twee alternatieve vormentalen ontstaan. Enerzijds de historiserende, anderzijds een soort verrijkt modernisme. Met dit laatste bedoel ik dat de gebouwen wel eigentijds ogen (in ieder geval niet historisch) maar dat de kille kaalheid heeft afgedaan. De vormgeving is complexer, speelser, fantasierijker en kleurrijker.

Mechanisatie heeft, al is het slechts in vormentaal, het commando genomen. Intussen heeft die vormentaal weer afgedaan. Het was niet bestendig, zoals ook de vergaande mechanisering van fabrieken intussen zijn meest onmenselijke gedaanten heeft afgeschud.

Berkel en Rodenrijs, 13 december 2012

 

Leiderschap en management:

Leiderschap
artikelen over dit leiderschap
Overzicht artikelen
Een overzicht van alle artikelen op de site leiderschap & management
Wie ben ik?
mijn motivatie, mijn credo en andere feiten
Projectmanagementsite
website met allerlei informatie over projectmatig werken

Wisseltje

Wisseltjes
Korte anekdotes over mijn kinderen en andere zaken.


Copyright © 2008-2015 Peter Markensteijn. Alle rechten voorbehouden/All rights reserved.
Herzien/Revised: 12 oktober 2014